Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Vorstenbosch


Vorstenbosch met een mooi-weer-buiten-zitje
zaterdag 7 september 2019

Het is nog steeds zaterdag 7 september van 2019 als de weg onze auto vanaf de Mariakapel aan de Knipperdul in Uden onder de A-50 door laat duiken en na enkele minuten in Vorstenbosch laat belanden.
En daar zien we aan de Bedafseweg op de hoek met het Lendersgat de Mariakapel. Maar we zien ook het mooi-weer-buiten-zitje aan de overkant dat hoort bij Café-Zaal De Riethoeve.
Een keuze is gauw gemaakt en die valt uit voor een kop koffie bij de laatstgenoemde.

Misschien weet ook iemand iets meer te vertellen over de kapel aan de overkant.
Nee dus! We zijn de enige bezoekers op het mooi-weer-buiten-zitje. Het dreigt te gaan regenen….


 

Van schuurkerk naar Mariakapel

Het internet geeft prijs dat de Mariakapel in 1950 door de inwoners van Vorstenbosch werd geschonken aan de parochie vanwege het honderdjarig bestaan ervan.

De plek waar de kapel staat is heel bewust gekozen, omdat daar vlakbij direct na de 80-jarige oorlog in 1648, een schuurkerk in gebruik was.
Bijna overal was het na die oorlog verboden om in het staatsgebied van de Meierij het katholieke geloof te belijden, maar dat gold niet voor het zelfstandige Land van Ravenstein. En de plek waar de schuurkerk stond – en nu de Mariakapel staat – lag net binnen de grens van dit domein.

Totdat de parochie Vorstenbosch op 1 januari 1850 een eigen parochie werd met een eigen parochiekerk, is deze schuurkerk in gebruik gebleven.

Een gedeelte van het Mariabeeld 
Heel vaak zien we attributen als deze 

 

 

Bron: internet