Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Uden Knipperdul


Uden en haar Knipperdul
zaterdag 7 september 2019

Vanaf de Mariakapel in Volkel is het met de auto ook op deze zevende september van 2019 nog geen vijf kilometer naar de Knipperdul in Uden. En wat zijn vijf kilometer nou in deze tijd van snelle auto’s die zich zelden houden aan de maximum snelheid?

Overigens is het ook met de fiets precies diezelfde afstand.
Het grote verschil zit hem echter in de veel te veel afremmende verkeersdrempels: maar liefst 12 stuks!
Ze doen ons in die tien minuten rijden met de ogen knipperen…. En niet alleen dát!

Maar dan zijn we daar: aan of bij of op de ‘dul’; in het buitengebied, het buurtschap Duifhuis, van Uden, precies vóór het moment dat je moet kiezen of je naar Veghel of naar Erp wilt rijden…..

Aan de rechterkant van de weg parkeren we de auto in de smalle berm tussen sloot en weg. Via een kort wandelpad bereiken we de mooi verscholen Mariakapel op de Knipperdul.

Een toch wel bijzondere Mariakapel.


 

Het sierlijke Mariabeeld gemaakt door Cor Goorts 
Vanaf de verharde weg is de kapel vrijwel onzichtbaar

 

Priester en beeldhouwer Cor Goorts

De kapel op de Knipperdul is door de bewoners van het buurtschap Duifhuis, tussen Mariaheide en Uden, geschonken aan Cornelius Josephus (Cor) Goorts, die daar in 1917 geboren werd t.g.v. zijn priesterwijding in 1949 in Turijn.
Behalve priester was Cor ook beeldend kunstenaar; het Mariabeeld in ‘zijn’ kapel op de Knipperdul is dan ook van zijn hand.

De bouw van de kapel ging in samenspraak met Cor en om de kosten te drukken werd hulp gekregen van vrienden, bekenden en bewoners van Duifhuis.
De grond voor de kapel werd geschonken door de vader van Cor, Piet Goorts.

Het kapelletje onder een zadeldak met topgevel met een sieranker, werd van baksteen gebouwd rond het jaar 1950. In een inwendige nis staat het Mariabeeld.
Alles komt overeen met de toen veranderende typering van de Mariadevotie van na de oorlog.

Jarenlang kwamen op de eerste donderdag na Maria Tenhemelopneming op 15 augustus honderden gelovigen bij deze kapel bijeen om deze kerkelijke feestdag te vieren.
Tijdens de viering van Cors 40-jarig priesterfeest in 1989 werd bij de kapel een openluchtmis opgedragen door Cor Goorts zelf samen met de toenmalige bisschop van ‘s-Hertogenbosch Johannes ter Schure.
Cor overleed in 2018 op 101-jarige leeftijd.

Tegenover het begin van het korte wandelpad naar de kapel op de Knipperdul, op de hoek Goordonksedijk en Duifhuizerweg, staat een boerderij met eveneens een nis in de gevel met daarin een stenen Mariabeeld die het Kind Jezus op de arm draagt.

Tegenover de kapel vinden we de boerderij met nis 

 

 

Bron: A. van Driel, Uden; internet