Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Rips


Rips heeft iets oostenrijks
vrijdag 5 oktober 2018

Het verste punt van ons 5 oktober fietsrondje van 2018 hebben we inmiddels bereikt als we van Milheeze het fietspad naar de Rips volgen.
Voor ons bestaat de doorgaande weg uit een aantal beter wetende verkeersborden die ons vanuit Milheeze op dit fietspad brengen.
Met de klok mee over de rotonde is de kortste weg, zeggen ze. En dat klopt en we vergeten dan maar voor even, dat het verkeer er normaal gesproken tegenin rijdt.

Die kortste weg brengt ons ook langs een heerlijk reclamebord dat ons uitnodigt om voor nog geen 28 euro onbeperkt te komen eten.
Met ons hongerige gevoel moet dat een koopje zijn. Maar we beperken ons tot ons laatste doel van vandaag: de Mariakapel van de Rips die na het doorgaande fietspad achter al die bossen op ons bezoek staat te wachten.
Een wel bijzondere kapel die we nog niet eerder tegenkwamen…..


Briefjes voor Maria van Liefde

De kapel van Maria van Liefde vinden we langs de Middenpeelweg aan de rand van de Rips niet ver voordat de provinciegrens met Limburg overgestoken kan worden.
Het is een vrij nieuwe kapel die in 1994 gebouwd werd in de tuin van het woonhuis ‘Den Dorscherstee’ met loonbedrijf van de familie Ploegmakers.

De achthoekige bakstenen kapel met leien puntdak in Duitse ligging werd ontworpen en gebouwd in Oostenrijkse stijl door Bernard Ploegmakers en Jo Michielsen. Dit kon mede dankzij oproepen via Omroep Brabant om bouwmaterialen ter beschikking te stellen.
De aanleiding was een bijna dood ervaring van de bewoonster van het woonhuis in 1990. In een visioen zag zij dat Maria geëerd wilde worden als Maria van Liefde.

De achthoek staat symbool voor ‘volheid’ en ‘oneindigheid’ en komt ook in andere elementen van de bouw terug.
De kapel heeft vier ramen en een toegangsdeur met een prachtig ijzeren hekwerk. Het door Juul Baltussen gemaakte smeedwerk daarvan verwijst naar de bron van het leven: korenaren, waaruit een hart ontstaat dat op zijn beurt weer leven schenkt aan rozen.
De zandstenen sluitsteen boven de ingang bevat de initialen ‘IB’, Ineke en Bernard (Ploegmakers).

Binnen in de kapel vindt de bezoeker overal tientallen briefjes rond en onder kruisbeelden, rozenkransen, schalen, etc., waarop gunsten van Maria van Liefde gevraagd worden of waarop voor Haar gunsten bedankt wordt.

Naast de kapel, die op 1 mei 1994 door de pastoor van De Rips werd gewijd, is een uithangbord met de tekst ‘Maria van Liefde’ geplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: Uit de databank ‘Bedevaart en bedevaartplaatsen in Nederland’ van het Meertens Instituut, Amsterdam (P.J. Margry) en informatie van meerdere internetsites, waaronder uit ‘Langs velden en wegen: Monumenten van devotie in Gemert-Bakel’ (W. van Lierop, T. Thelen), 2006, Drukkerij Vos, Gemert.