Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Overloon


overloon kennen we wel
vrijdag 17 november 2017

Het is vrijdag 17 november en we gaan koffiedrinken bij Truus en Ton in Venray. En dat is Limburg, weten we al heel lang.
En omdat we vermoeden dat we rijdend in de richting van het bronsgroen eikenhout er ook wel ergens een Mariakapel zal staan, hebben we er ons naslagwerk maar eens op nageslagen. Daar is het immers voor….
Dat naslagwerk is een oude wegenkaart van Zuid-Nederland en we vinden er het Brabantse en Limburgse wegennet uit het jaar nul. Van de 21ste eeuw natuurlijk, dat wel.
En op die bijna 20-jarige oude wegenkaart hebben we oranje stickers geplakt bij plaatsen, waarover internet ons vertelt dat er ergens een Mariakapel moet zijn.
En ja hoor…. In Overloon en dat kennen we wel, maar we wisten het niet.
Een kapel aan de Venrayseweg, eigenlijk midden in het centrum van dit met toeristenallures omgeven dorp van de gemeente Boxmeer.
Hier moeten we door de jaren heen al tientallen malen langs zijn gekomen en nooit hebben we de kapel gezien….. Dat vraagt om opheldering!

We rijden naar Overloon en naar de Venrayseweg en geven onze ogen goed de kost. We vermoeden dat de kapel aan de linkerkant zal staan, maar nee hoor. Dat staat ze straks. Als we weer naar huis rijden….

En die opheldering dan??
Nou, de kapel is niet veel meer dan vier pilaartjes met een dak erboven en een sculptuur eronder, ergens onder wat herfstgekleurde bomen, die geplant werden ter ere van 50 jaar vrijheid.
O ja – en zo goed kennen we Overloon – het dorp heeft wat te vertellen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.


Over loon en onderduikers

De inwoners van Overloon waren na de Tweede Wereldoorlog erg dankbaar dat het dorp die zware en zwarte jaren relatief goed was doorgekomen.
Daarom bouwden zij een kapel waarin een beeld van Maria als hoedster voor de onderduikers tegen de vijandige soldaten werd geplaatst.
Het beeld van de Westbrabander Piet van Dongen kreeg hiermee de naam ‘Onze Lieve Vrouw van de Goede Duik’.
In Overloon huisden in de oorlog immers maar liefst zo’n 300 onderduikers die zich wilden onttrekken aan de Duitse adbeidsdienst, terwijl er in die tijd slechts 200 gezinnen woonden.