Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Oventje


Oventje zit gebakken
woensdag 1 april 2020

We rijden met mooi weer op die eerste april van Huize Padua naar het Oventje bij Zeeland.

We waren daar al eens vaker tijdens een kapellen fietstocht en maakten er prachtige foto's bij deze mooie Mariakapel aan het Achter Oventje. Helaas maakte een computercrash thuis een einde aan ons fotoverhaal van toen. Alle foto's waren zomaar verdwenen en we zouden het opnieuw moeten gaan vastleggen.

Vandaag dachten wij: 'Zo'n grap zal ons dit keer niet meer gebeuren, zeker niet op de eerste dag van april!'

Maar vandaag gaan we toch maar niet met de fiets... We lopen het risico liever niet, hoewel fietsen niets met computers hebben.
Dus gaan we met het mooie zonnige eerste aprilweer voor de tweede keer op zoek gaan naar het Achter Oventje onder de bakkersrook van Zeeland.
Het is inderdaad ook nu weer even zoeken; het Achter Oventje is niet vanzelfsprekend gevonden, maar een beetje sightseeing brengt ons toch al gauw in een straat met de naam met witte letters op een bijna zwart straatnamenbord. En dan weten we het weer! In een bijna haakse bocht, daar ligt de kapel mooi links van de weg.
Zorg er wel voor dat je van dezelfde kant komt als wij, want anders is-ie links niet te zien!


 

Een gedichtenroute met kapel

In 2010 werd op het Oventje een gedichtenroute geopend. De Mariakapel, die zes jaar eerder in 2004 gebouwd werd, is in deze route opgenomen. Bij de kapel vinden we een groot bord met een afbeelding van het gedicht 'Als ik de zon was' dat geschreven werd door Marie Cornelissen- Van Walbeek, tot haar overlijden een bewoonster van de buurtschap.

Over de mooie kapel zelf, die gelegen is aan het Achter Oventje en in 2004 tot stand is gekomen dankzij giften van de inwoners van de buurtschap, zijn verder weinig wetenswaardigheden te vermelden.

Het Jezuskind draagt de wereldbol 
Het Mariabeeld achter het smeedijzeren hekje
De crucifix met wijwatervat naast het glas-in-lood raam 
De kapel is onderdeel van een gedichtenroute
De voorraad kaarsen en lichtjes
Een persoonlijke vraag of een bedankje voor Maria
Een bezoekje meer dan waard 

 

Bron: internet