Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Megen Maasdijk


megen zet geen voet of groet
donderdag 2 november 2017

Donderdag 2 november is zomaar een donderdag in de herfst van 2017.
Nou ja zomaar…. We moeten eigenlijk in Oss zijn en vanaf Oss is het via Macharen maar een paar minuutjes naar de kapel.
De kapel van de Zeven Smarten van Maria. Ergens tussen Macharen en Megen in de buurt van de maasdijk daar staat die kapel. Niet ver van een autogarage, maar daarmee hadden de bouwers van de kapel in 1733 nog geen rekening gehouden.
Vanuit alle vier de windstreken kun je naar de kapel toe, die mooi aan een viersprong ligt. Je kunt er dus niet omheen, ook al zou je dat willen. Maar wij willen dat natuurlijk niet.
Met de fotocamera in de aanslag verzetten we onze voeten richting kapel en doen wat een spreuk boven de ingang ons adviseert:
Langs deze weg zet genen voet of zeg ‘Maria wees gegroet'.


Over zeven smarten

De pastoors van Megen, Macharen en Haren bouwden rond 1733 de Mariakapel op de plek waar de Megenseweg, Hoogduinsestraat, Herstraat en Kapelstraat bij elkaar komen.
Iedereen die vroeger vanuit Maasbommel via het veerpont in het katholieke Brabant kwam, passeerde deze kapel. In het Maas en Waalse gebied aan de overkant konden daar wonende katholieken hun geloof niet openlijk tonen. Door echter via het veer naar de overkant te varen, konden ze vrijelijk in de Mariakapel de rozenkrans bidden.
Het beeld van Maria buiten in de gevel toont haar met een zwaard door de borst en niet met het Kind.

Het betekent niet de vreugde om het Kind, maar de zorgen die Maria zich maakt over haar Kind; een verbeelding van één van de Zeven Smarten van Maria.
Ook in de gebrandschilderde ramen zijn vijf afbeeldingen van de Zeven Smarten van Maria te vinden.
De beelden van Maria, buiten en binnen, zijn niet origineel, maar replica’s. De glas-in-loodramen zijn van na de 2de wereldoorlog, waarin de kapel beschadigd werd en daarna moest worden opgeknapt.
In de jaren zestig van de vorige eeuw was de belangstelling voor Mariakapellen beduidend minder, waardoor vele kapellen in verval raakten. Ook deze kapel werd daarom later in de jaren 80 volledig gerestaureerd, zoals ze nu in de huidige staat wordt aangetroffen.