Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

langenboom Maurik


Langenboom kent haar kneu
zondag 27 mei 2018

We gaan fietsen want het is zondag 27 mei 2018.
Vaak doen we dat wandelend, maar we gaan vandaag eens kijken in het bosgebied van Langenboom en omgeving. Gewoon omdat we daar als eens gewandeld hebben en wie weet vinden we wel ergens een leuke plek om te zitten en wat te drinken. Het weer is immers prachtig: warm voorjaar! Heerlijk.
We kronkelen links en we kronkelen rechts over asfalt en grindweg en bospad.
We schuilen een moment onder een boom, omdat het vandaag toch niet het voorjaar is wat we ervan verwachten en we fietsen weer verder. Totdat….

‘Wat staat daar ginds?’, vraagt Maria.
En omdat ik het niet weet gaan we kijken…. Een kapel! Een Mariakapel en naar wat we kunnen lezen: de Maurikkapel.
Hier maken we even wat foto’s en hier rusten we even uit, ondanks dat we niets kunnen drinken….


De Maurikkapel in buurtschap De Maurik

 

 

Het woord Maurik zal wel afgeleid zijn van ‘moerich’ ofwel ‘moerassig’ of ‘moerhoudend’.
In Langenboom echter wordt over een maurik gesproken als men het over een kneu heeft. Het vogeltje met de prachtig rode borst en rode baret en dat zo ontzettend kwettert.
De kneu broedt hier bij ons in het voorjaar, ook hier bij de kapel, en overwintert in zuidwest Europa.

In 2007 werd door de bewoners deze Mariakapel in hun buurtschap De Maurik gebouwd. Niet zozeer vanwege het geloof, maar meer om een rustpunt te creëren voor de voorbijgangers in deze prachtige natuur.
Het zou een rustpunt moeten worden dat de saamhorigheid van de gezinnen in De Maurik toont en waar de wandelaar of fietser tot bezinning kan komen in onze hectische wereld.

De bewoners hebben er voor gekozen om elk jaar de opbrengst van het aansteken van een kaarsje te besteden aan een goed doel: projecten voor kansarme kinderen.

Update april 2021

Het Mariakapelletje in de Maurik werd op zaterdagavond 20 juni 2020 behoorlijk door brand verwoest. Oorzaak is onbekend, maar de politie sloot brandstichting niet uit.
Gelukkig voor omwonenden, bezoekers en de parochie Langenboom was de Maurikkapel verzekerd en is het daarna weer snel gerestaureerd.
Het interieur werd wel enigszins aangepast om een nieuwe brand te voorkomen. Helaas kon het Mariabeeld niet gerestaureerd worden en het werd daarom vervangen door een ander.
Zie onderstaande foto's die genomen zijn op 7 april 2021.

 

 

 

Bron: Met dank aan Toon Ermers voor zijn erg op prijs gestelde informatie