Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

langenboom Dominicanenstraat


Langenboom op de Tip
woensdag 25 november 2020

Vanaf de eerder beschreven wegkapel, het zogenaamde kèske, aan de rand van de kom van Langenboom, vinden we ongeveer een halve kilometer verder in het dorp de kapel van Maria van Langenboom.

Het is gemakkelijk parkeren bij de kapel, zowel voor de fietsen alsook voor auto's.
De kapel oogt nog niet zo oud, dit in tegenstelling tot het levensgrote Mariabeeld, dat door de jaren heen duidelijk werd aangetast door regen en wind, kou en warmte.

Waarschijnlijk doen de bijgeplaatste zitbanken vooral dienst voor de bezoekende fietsers, al dan niet zijnde volgers van de bestaande Maria Kapellen Route in de gemeente Mill, waarbij in elk geval acht kapellen wachten op het aansteken van een kaarsje. En dat geldt natuurlijk ook voor ons...

 


Maria van Langenboom

 

De uitgebeitelde tekst op de betonnen dekrand van de gemetselde voet 

 

Aan de Dominicanenstraat in Langenboom, vóór de afslag links naar de Dempseystraat, vinden we nabij de H. Familie kerk de kapel van Maria van Langenboom.

In 1955 werd door kunstenaar Henk van den Idsert, een neef van de toenmalige kapelaan Van den Idsert in Langenboom, uit beton een beeld vervaardigd, gemodelleerd naar het zeer oude, eikenhouten Mariabeeldje (uit de periode rond 1450) in de H. Familie kerk van Langenboom.
Het beeld van Henk van den Idsert stond jarenlang in weer en wind op de zogenaamde ‘Tip’, de driehoek Dempseystraat / Dominicanenstraat / Dorpsstraat.
Omdat het beeld door de weersinvloeden behoorlijk werd aangetast, werd besloten een kapel voor het beeld te bouwen. Deze kwam in 2012 gereed, hetgeen zichtbaar is op de gegraveerde eindblokken van de ronde gemetselde boog boven de grote kapelnis.

 

'Maria van Langenboom' van kunstenaar Henk van den Idsert 
De in 2012 gebouwde, tegen weersinvloeden beter beschutte kapel op de Tip   

 

Bron: Met dank aan Toon Ermers voor zijn erg op prijs gestelde informatie