Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Holthees


holthees is limburg nog niet
vrijdag 17 november 2017

Na de opheldering bij de Mariakapel in Overloon zoeken en vinden we de weg naar Holthees.
Ook bij dit piepklein plaatsje hadden we eerder reeds een oranje stickertje in ons naslagwerk geplaatst. Ook daar moeten we even stoppen voordat er koffie is bij Truus en Ton.
In Holthees, een balworp verwijderd van het Noordlimburgse bij Venray, vinden we de Mariakapel van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten.
Onze TomTom brengt ons feilloos naar de Kapelweg tegenover de Bredeweg. En kijk: daar staat-ze; een maxi-kapel.
We zijn twee dagen te vroeg voor het concert dat er gehouden wordt, maar de kapel en het daarbij behorende O.L. Vrouweparkje is een concertloos bezoek toch meer dan waard!


Over concerten en trouwerijen

Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten wordt beheerd door de Stichting Mariakapel Holthees en dat doet zij in dit geval door in de kapel tal van evenementen te organiseren, zoals concerten en exposities. Daarbij wordt de kapel ook opengesteld voor trouwerijen.

De kapel is prachtig gelegen aan de Kapelweg omgeven door een boomrijk stukje grond.
Binnen in de kapel is speciaal voor bezoekers, die zich een moment willen bezinnen, een devotiekapel ingericht. Deze trekt behoorlijk veel bezoekers, mede doordat de kapel is gelegen aan de de wandelroutes van het Pieterpad en het Maas- en Peeliniepad.

De kapel kent een erg lange geschiedenis.
Al in de vijftiende eeuw wordt er over de kapel geschreven als "Capella ten Hout, parochie de Vierlinxbeke".
Ook ontstond toen de devotie van Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten.
Wanneer een jong iemand stervende was trokken familieleden en buurtbewoners naar de kapel om te bidden.
Bij genezing schonken zij een schildje of een sieraad aan de kapel.

Tijdens de tachtigjarige oorlog mocht de kapel niet gebruikt worden voor religieuze diensten. Het duurde tot in de negentiende eeuw voordat de godsdienst weer beleden kon worden in de kapel.

Nadien werd de kapel zwaar beschadigd tijdens een bombardement in de tweede wereldoorlog. Na restauratie werden tot in de jaren negentig de zondagse diensten in de kapel gehouden.
Rond de eeuwwisseling werd een groot restauratieplan uitgevoerd en kreeg de kapel haar huidige betekenis voor de mensen.