Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Helmond


helmond van lelies en doornen
zaterdag 28 oktober 2017

Van Aarle-Rixtel is het kort naar Helmond en haar lelie onder de doornen. Een stuk of vijf, zes autominuten en Helmond-Noord ligt onder handbereik.
Even over het kanaal springen is ons teveel, maar via de eerste brug en meteen links terug brengt ons gauw naar de Binderen.
Daar treffen wij een prachtige kapel aan! Eigenlijk heel landelijk gelegen en samen met wat huizen en boerderijen ruim omringd door water; in een bocht aan de Binderen op een plek van stilte en rust. We moeten denken aan een klein boerderijkapelletje met een kruis bovenop.
De kapel buiten oogt lieflijk en binnen komt de verwarmde kaarsengeur je meteen tegemoet.
Als je ergens met Maria wil afspreken, dan is dit een van de beste plekken.


Over O.L. Vrouw van Binderen, Lelie onder de doornen

De kapel van O.L. Vrouw van Binderen, Lelie onder de doornen, ligt aan de Binderen in Helmond-Noord op het terrein van de vroegere Cisterciƫnzerinnenabdij.

Voor de keuze van het beeld in de kapel gebruikte men de beeltenis van de lakzegel van deze oude abdij. Op dit merkteken van eigendom stond Maria afgebeeld tussen opschietende rozen met doornen.

Zoals zo vaak is ook aan deze kapel een legende verbonden. Een zekere Maria van Leuven raakte tijdens een jachtpartij haar gezelschap kwijt en zij kwam vast te zitten in een moeras. Op dat moment beloofde ze, als ze zou overleven, op deze plek een klooster te bouwen, waarop het moeras als een wonder haar weer vaste grond onder de voeten gaf.

De abdij werd lang geleden verbouwd tot een herenhuis, dat later werd afgebroken. De toenmalige eigenaar gebruikte het gebied als weideveld voor zijn schapen en liet er een schaapskooi bouwen.
In 1941 werd deze schaapskooi gerestaureerd tot de huidige kapel en met name tijdens de oorlogsjaren werd Binderen een centrum van Mariadevotie. Maar ook nu nog komen gelovigen uit Helmond en omgeving dagelijks naar deze plek van rust en stilte om te bidden.