Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Gemert Stereind


Gemert aan het stereind
vrijdag 30 oktober 2020

Van het een komt het ander...

De auto breng ons in een 'stief ketierke' (klein kwartiertje) van Oploo naar Gemert.

Het is inmiddels al lang geleden dat op de begraafplaats bij de St. Janskerk, de 'aaw kèruk', familieleden werden begraven. En het kan soms best wel interessant zijn om de gegevens van het stamboekonderzoek eens aan te vullen, met foto's van graven en van namen op kruisen.

Er is echter door de jaren heen veel veranderd op dit kerkhof. Meerdere oude graven zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor nieuwere.
Toch kunnen we van enkele voor ons bekendere namen op de grafzerken en kruisen vastleggen voor de verzameling thuis.

Later maken we met de auto nog een klein ommetje van de kerk naar het Stereind in Gemert.
Daar staat een van oorsprong oud 'kèske' kort naast de weg bij de bocht naar De Mortel.

Het model lijkt veel op de 'kèskes' langs de Lodderdijk, de weg van Gemert naar Handel. Dit 'kèske' is echter hoger en je moet letterlijk opkijken om het Mariabeeld te kunnen zien.
Ook zal het voor menig toeschouwer iets sjieker en rijker ogen, dan die van 'de dijk', waar we dit jaar al eerder foto's genomen hebben.

 


 

Een keske niet aan de dijk

Het Mariakèske bij de splitsing van Stereind en de weg naar De Mortel heeft door de jaren heen veel veranderingen ondergaan. Oorspronkelijk stond het op een andere plek, maar door toename van het verkeer en de daarmee samenhangende aanpassingen van de rijweg, kreeg het in 1961 de huidige standplaats.

Ook de vorm is meerdere keren aangepast, de laatste keer in 1992 toen twee leerlingen van de Technische School voor de herbouw naar de oorspronkelijke vorm zorgden. Daarvoor, in 1961, werd het al eens herbouwd door mensen uit de buurt, maar helaas niet naar ieders tevredenheid.

Ook het Mariabeeld is een bronzen replica van het oorspronkelijke beeld, dat eeuwenoud was en van groot cultuurhistorische waarde is. Het was een zandstenen beeld uit de vijftiende eeuw in vele kleuren en met vergulsel uitgevoerd. Nadat het tijdens een expositie op een tentoonstelling in het Noordbrabants museum in Den Bosch, in 1971, werd tentoongesteld en de grote waarde van het beeld bekend werd, kreeg het na een restauratie een plaats op een sokkel tegen de wand van het priesterkoor in de oude Sint-Janskerk van Gemert.

Oorspronkelijk werd het beeld regelmatig met verf in de kleur okergeel geschilderd. Dit werd gedaan, evenals het kèske zelf, door de schilder Bert Gijsbers, die achter het kèske woonde. Zijn zorg en onderhoud voor en van het kèske werden later overgenomen door zijn kinderen en kleinkinderen.

De bronzen replica van het oorspronkelijke beeld
Het oorspronkelijk zandstenen Mariabeeld staat momenteel in de St. Janskerk. 

 

Bron: Langs velden en wegen; Uitg: heemkundekring de kommanderij Gemert