Peternoster
'Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers hangen....'

Gemert Esdonk


gemert en roestige spijkers
woensdag 15 november 2017

Het is woensdag en gruwelijk grijs op deze 15de november. Dus gaan we wandelen; wandelen uit het boekje van Gerrit.
Want Gerrit heeft een boekje geschreven; een boekje met korte wandelingen naar en over de grenzen van Gemert.
Maar Gerrit is vergeten om het eindpunt van deze wandeling te laten uitkomen bij het begin. Dus moeten we eerst helemaal naar het begin wandelen om terug te kunnen lopen naar het einde….
We parkeren de auto dus maar in de buurt van een lunchroom in het centrum van Gemert, zodat we straks aan het einde van de wandeling bij het begin kunnen beginnen aan een 'Gimmerts triootje'…. Een uitsmijtertje, een kroketje en een heerlijke snee ‘mik’ vol eiersalade van ‘t Mikkertje.
Zo’n trio komen we nergens anders tegen dan bij ’t Mikkertje, waarover we al eens vaker schreven. Het loont de moeite om dat later ook nog eens te lezen.
Maar de wandeling uit Gerrits boekje, die begint nadat we al de helft gelopen hebben, verhaalt ons alles over een schuurkerk, die er helemaal niet meer staat.
De uitslag van ons rijp beraad over ‘Wat doen we nu?’ vertelt ons dat we de wandeling moeten beginnen met de terugweg. En dan kunnen we vanwege die uitslag het beste met wat roestige spijkers terecht bij de kapel, waarvan we weten dat die er wel staat: de Maria Magdalenakapel op Esdonk. Daar kun je met wat uitslag terecht!
Is het al een beetje warrig? Ga dan eens kijken in deze kapel en zoek ook eens naar die andere Maria. Dat deden we jaren geleden ook al eens, waarover we toen, in 2005, ook al iets schreven. Och, doe dat later maar eens….


Over uitslag en roestige spijkers

De Maria Magdalenakapel staat op Esdonk, een klein boerengehucht buiten de bebouwde kom van Gemert. De meest populaire benaming voor deze kapel is gewoon ‘Essinks Kapelleke’. Eveneens is het in de volksmond een ‘spijkerkapel’.

Volgens een legende kreeg een Spaanse Majoor vóór het uitbreken van de 80-jarige oorlog het besmettelijke syfilis, nadat hij ‘eene sonde had begaen’. Hij werd ziek en bang om te sterven bad hij tot Maria Magdalena en betoonde zijn spijt voor deze zonde. Daarop genas de militair binnen drie dagen en hij liet daarop een lemen kapel bouwen, die in 1695 op dezelfde plek vervangen werd door de huidige.

In de kapel vinden we een houten beeld van een liggende Jezus na zijn dood aan het kruis. Bij dit beeld werden en worden vooral roestige spijkers geofferd.
Dit gebeurt met het geloof om van de zweren of andere huiduitslag af te komen. De roest op de spijkers staat hier immers als symbool voor de zweren.

In de kapel vinden we een klein beeld van Maria Magdalena. Vermoedelijk was zij een prostituee die berouw kreeg en tevens een van de drie vrouwen, die het graf van Jezus als eerste bezochten en ontdekten dat Jezus was verrezen uit de dood.
Een tweede vrouw van Jezus’ belangrijkste volgelingen was Maria, Zijn moeder. Van haar vinden we in een kleine nis in de kapel ook een beeld.